Så bygger du din egen folkracebil

Folkrace är en sport som körs på banor av asfalt eller grus, med bilar som är byggda efter vissa speciella säkerhetsföreskrifter. Bilarna skall bland annat ha en skyddsbur. Innan alla tävlingar måste alla bilar som skall köra besiktigas av en teknisk funktionär, för att säkerställa att de fyller de krav som finns bestämda i reglerna. Maxhastigheter får inte överstiga 80 km/h, dock finns det de som ändå kör fortare, men banan skall bara byggd på ett sådant sätt att man inte skall kunna upp i så höga hastigheter. Man får börja köra folkrace det år man fyller 15.

Bygga en folkracebil

De som lever för folkrace vet att det inte är det allra enklaste att bygga en folkracebil. Det man främst måste tänka på är den så kallade störtbågen, en stomme tillverkad av rör vilka är monterade med fastsättningsplattor och fogar. Syfte med denna är att just förhindra att bilen trycks ihop vid en olycka såsom exempelvis vid en volt. En skyddsbur måste byggas så att den kan hindra karossen från att deformeras, samt skydda den tävlande som sitter i bilen. Det är en mycket detaljrik och fin konstruktion med fastsättningar som passar exakt i bilen. Störtbågen skall byggas på en sådant sätt att den inte hindrar den som kör att ta sig in och ut ur själva bilen. Den får inte heller begränsa utrymmet för den tävlande.

Det finns tekniska regler

Inom folkrace finns en rad olika tekniska regler gällande bilen och vad som är tillåtet och inte. Man får exempelvis inte bygga en folkracebil av en minibuss eller lastbil, inte heller en SUV eller limousin får användas. Vill man bygga sin egna folkracebil kan man lära mer om dieseloptimering. Folkrace är en mycket folklig sport där det anordnas tävlingar över hela landet. Undre ett race så man kan lägga ett anbud på en bil, det kostar 200 kronor. Sedan sker ett lotteri där ett namn dras av de personer som lagt ett anbud, och får då köpa den för 6 500 kronor. Det är standardpriset för vad alla bilar kostar, du som säljare kan inte heller säga nej till försäljningen.