Motorsport

Motorsport förknippas framför allt med bilsport, men i begreppet Motorsport ingår även motorcykelsport, bil- och båtsport (ej segling och rodd) samt snöskoter- och flygplanssport. Inom motorsport tävlas det i flera olika discipliner, racing, karting, rally, dragracing, folkracing och bilorientering. Vill du ha koll, se Superguide, All motorsport 2018, där du kan läsa om tävlingsschemat inom alla motorsporter.

Mest känt, spektakulärt och populärast är Formel 1 som är motorsportens juvel som körs på särskilda racerbanor. Hastigheter på uppemot 350 km/h, enorm acceleration, mycket publik och intensiv mediabevakning gör att tävlingarna ses av miljontals tv-tittare och fullsatta racerarenor. Banracing har flera olika underklasser, F2, F3 osv., där olika regler gäller för bilarnas prestanda och utformning.

En populär bilsport i Norden och Sverige är rally. Många kända svenska profiler, BJörn Waldegård, Stig Blomqvist, Per Eklund m.fl. har populariserat rallysporten. Tävlingarna körs på vanliga vägar som är avstängda vid tävling, de kallas för specialsträckor. Vid rally finns förutom föraren en kartläsare med i bilen. Tävlingar sker inom olika klasser där det finns olika begränsningar för motorstyrka, specialutrustning osv. Det finns standardbilsklasser, så i princip kan du privatleasa bil och delta i rallytävlingar!

Dragracing är många avseenden den snabbaste bilsporten. Det handlar om att köra en sträcka på 1/4 mile (402 m) eller 1/8 mile (201 m), från stillastående start så fort möjligt. Sluthastigheter på ca 500 km/h nås vid mållinjen och det svenska rekordet för 1/4 mile är 4.8 sekunder. Det tävlas i olika klasser och det finns tävlingar för såväl barn (äldre än 8 år) som juniorer och seniorer.

Folkrace kom till Sverige i början av 1980-talet. Syftet var att billiga standardbilar skulle kunna användas, så att så många som möjligt skulle kunna delta i tävlingar. Efter att tävlingarna avslutats, så är alla bilar till salu för 8000 kr. Det körs knappt 500 folkracetävlingar i Sverige per år. Man börja tävla utan att ha körkort, tidigast som 15-åring.

De mest populära motorcykelsporterna i Sverige är motorcross, speedway och enduro. Flest utövare har enduro. Vi har alltid jämte Danmark, Polen och Storbritannien, varit en av de ledande nationerna i speedway. Under senare år är världsmästaren Tony Rickardsson den mest kände utövaren. Enduro som sport är kanske mest känd för en tävling, novemberkåsan, som har körts sedan år 1915. Tävlingen sker över ca 30 mil och körs under såväl dag- som nattetid. En liten gren är isracing där Sverige alltid haft en framträdande internationell position. Mest kända utövare torde vara åldermannen Per- Olof Serenius.

Snöskotersporten har utvecklats kraftigt under senare år. Tävlingar finns i flera olika grenar och klasser. Tävlingar arrangeras numera året om, där sommarens tävlingar risker på gräs. Starka motorer, skickliga förare, designade banor ger förutsättningar för spektakulära hopp, höga hastigheter och kamp förare mot förare.

Båtsportens Formel 1 är offshore-racing. Hastigheter upp mot 90 knop är inte ovanliga i flera av klasserna. Roslagsloppet är en klassisk tävling, som är allmänt välkänd.