Starta motorsportbana – så gör du

Att bygga en motorsportbanan kräver att du har tillstånd från byggnadsnämnden, länsstyrelsen och miljödomstolen. Resten fungerar som att starta vilket företag som helst. Man måste registrera bolag, och då får man överväga vilken bolagsform som är mest passande för verksamheten. Det är bra om man börjar med att skriva en affärsplan. Då får man en bra översikt över vad som ska göras framöver och vilka steg som man måste gå igenom för att nå utsatta mål. Det är även viktigt att ha en affärsplan om man tänker söka pengar hos banken eller liknande eftersom de vill se att man har tänkt igenom verksamheten och att man räknar på att göra vinst så att man en dag ska kunna betala tillbaka lånen. Sedan måste man lägga upp en strategi för att nå kunder och under tiden så måste man såklart bygga själva motorsportbanan. Börja inte bygga förrän du fått godkänt från alla domstolar.

Se till att grannarna är på din sida

Det är viktigt att hitta en plats där en motorsportbana inte stör någon. Annars finns det risk att någon överklagar ett beslut från länsstyrelsen. På Gotland till exempel hade Wisby Motortklubb fått godkänt och grönt ljus för att bygga en nya bana, med boende runtomkring överklagade eftersom de ansåg att det skulle blir för mycket oväsen i området. Det som hände var att Wisby Motortklubb fick ändra sina planer då mark- och miljödomstolen sa nej. Ha därför bra koll på området och se till att det inte kommer störa några grannar. Det är i alla fall det bästa tipset om man inte känner för att gå runt bland grannar och knacka dörr så att man får påskrifter eller liknande inför kommande beslut så att man kan visa på att man tidigare fått ett godkännande. Det var endast tre grannar som såg till att det inte blev någon motorsportsbana för Wisby Motortklubb på just den platsen. Dock finns det många platser att göra detta på så det är bara att söka vidare om man stöter på motgångar på en plats.

Ta ett smart lån när det är dags

Som tidigare nämnts kan det vara nödvändigt att ta ett lån när man ska starta ett företag. Det är jättevanligt att man gör det och inget konstigt alls. med en bra checkkredit kommer du långt och detta kan du förhandlar på din bank eller liknande låneinstitution när du känner dig redo att gå vidare med en långivare. Man måste dock börja med att ta in olika alternativ. Det finns så många olika långivare på marknaden idag och det bästa är att använda en låneförmedlare för att jämföra alla alternativ och samtidigt endast behöva göra en kreditupplysning. Det som man behöver se efter extra noga är just räntan och hur många år som det ska löpa på. Det kan låta bra med låg ränta men i slutändan kanske det blir mer om man betalar fler år än med hög ränta under en kortare återbetalningstid. När du sedan bestämt vilken du ska gå vidare med så är det bara att köra igång med verksamheten.