Motorsporter du kan köra utan körkort!

Det finns faktiskt en hel del motorsporter du kan tillåtas köra – helt utan körkort! Först ut på banan är folkrace. Du behöver endast vara 15 år fyllda för att tävla. Du behöver köpa en folkracebil för ett par tusenlappar för att delta och sedan är det bara köra så det ryker och smäller i plåten! Här nedanför följer flera inkörsportar till motorsportens underbara brummande värld!

1. Motocross. Samtliga tävlingar inom motocross genomförs på särskilda tävlingsbanor och därmed är alla som deltar undantagna körkortskravet.

2. Gokart. En barnsligt kul inkörsport till racing och Formel 1! Faktum är att flertalet av de bästa Formel 1-förarna startade sina karriärer på gokartbanor redan som barn. Den yngsta Formel 1-föraren som någonsin kontrakterats utan körkort och endast 16 år fyllda var Max Verstappen. Han skrev sitt första kontrakt med F-1 Toro Rosso-stallet i Barcelona år 2015. Reglerna kring ålder och körkort förändrades 2016, vilket innebär att du numera måste vara 18 år och inneha ett körkort för att överhuvudtaget tillåtas blåsa runt i 300 knyck på Formel 1-banan.

3. Rally. Motorsporten Rally kräver inget körkort när du väl deltar på specialbanorna och kör i själva rallytävlingen. Den stora frågan är ju, hur tar du dig och bilen till tävlingen? En nödlösning är ju att låta kartläsaren köra till tävlingen och sedan skiftar ni plats när tävlingen väl skall starta!

4. Enduro. Dessa tävlingar kan du köra genom att få dispens från körkortskravet. Dock behöver du ju frakta fordonet till tävlingarna på allmän väg, vilket självklart innebär att du eller någon med körkort kan köra till endurotävlingarna.

5. Radiostyrd motorsport. En handkontroll och en radiostyrd bil kommer aldrig att kräva ett körkort. Även om formatet är litet ger den radiostyrda motorsporten minst lika mycket action, spänning och rafflande målgångar som dess större och reella föregångare.

Ett körkort förenklar både motorintresset och tillvaron!

Det finns förstås sätt att utöva, delta och genomföra motorsporter utan ett körkort men med ett körkort förenklas verkligen tillvaron och möjligheterna delta i olika motorsporter. Bor du i en större stad likt Stockholm eller Uppsala kan det vara lättare att ta ett körkort hos en körskola i Gävle. Oftast är intensivkurserna både billigare och effektivare i mindre städer. Även uppkörningen är förstås enklare och mindre krävande – än exempelvis trafiken i Stockholm. Fördelarna med ett körkort är förstås inte endast kopplat till att det förenklar utövandet av ett brummande motorintresse. Även dina chanser till arbeten inom yrkestrafiken på arbetsmarknaden ökar med ett körkort i plånboken. Ett B-körkort kan utökas till både ett C- eller D-körkort och då är du nästan i princip garanterad ett jobb som busschaufför eller lastbilschaufför!