Motorsport som inte kräver motor

Att utöva en motorsport där ingen motor är närvarande kan tänkas vara en egendomlig idé, men det finns dock. Ofta har dessa sporter grundats på verkliga motorsporter, av folk som kanske inte hade råd att utöva originalet eller som kände att ursprungssporten var alltför hård. Därför finns det flera alternativ till motorsporter som påminner om hårda tag med motorer, men där ingen vanlig motor existerar. Låt oss dyka djupare.

BMX

Höll du på att bli galen under 80-talet när alla ungar gled runt på BMX-cyklar och gjorde konster mitt framför ögonen? BMX är en grövre cykel som påminner om speedway-cyklar och en vanlig cykel i en intressant mix. Namnet på cykeln BMX står för bicycle motocross och till en början var den i stort sett till som ett alternativ till motocross. Precis som i motocross körs BMX på lite leriga banor i tuff terräng, men det är visserligen ett enklare och lättare alternativ till originalet. Alltsedan starten har dock cyklarna även använts inne i städerna, på skateboardramper och på trottoarerna. Cyklarna är nämligen ganska roliga att göra konster och tricks med så var man än kunde åka, åkte man!

Idag ser vi fortfarande BMX-cyklar men inte alls i den utsträckningen. Nyare alternativ har nämligen kommit ut på marknaden. Att köpa en BMX-hoj är ett perfekt val för den som söker lite extra spänning utan motor. Det är billigare och mer överkomligt att lära sig. Idag är det väldigt lätt att hitta BMX-cyklar för en billig peng.

El-versioner i motorsporten

Allteftersom miljön har fördärvats med alla utsläpp har också motorsporten fått sig ett uppvaknade. Det betyder att de vanliga dieselmotorerna nu börjar ersättas till viss del av eldrivna fordon. Detta gäller även i vardagen. Istället för en moped kan du köpa en elscooter, istället för en vanlig cykel kan du skaffa en elcykel och sparkcyklarna ersätts av elsparkcyklarna.

Inom motorsporten har det varit svårt att övertyga folk om att elbilar kan vara lika roliga som bensindrivna bilar, men hur det än är har även organisationer som FIA valt att fortsätta i det spåret genom att erbjuda lopp med elfordon. De må vara tystare, men farten är lika grym och bilarna lika snygga.

Ska elfordon rädda motorsporten?

Avgaser och farliga partiklar som bildas när däcken river marken, motorsporten har mycket att ta tag i även om det innebär tystare lopp. Många tror att om motorsporten inte hade börjat ta itu med problemen hade det inneburit dess död. För även om det finns trogna fans som kommer att gå till banorna oavsett vad, kommer det till slut komma sådana strikta regler att många lopp skulle vara tvungna att försvinna helt om det inte skulle finnas något miljövänligare alternativ.