Formel 1

Av alla motorsporter som finns är den högsta formen Formel 1. Det är här mest resurser satsas på fordon och banor, det är i Formel 1 som de vassaste förarna kör och det är i Formel 1 som biltillverkarna och teamen bakom bilarna anstränger sig till det yttersta för att utveckla fordonen.

Det som Formel 1-teamens tekniker och ingenjörer utvecklar för att få en liten fördel framför de andra teamen, hamnar till slut på ett eller annat sätt i de olika produktionsmodellerna som du och jag kan köpa och köra. Saker som bränsleinsprutning, turbomotor och avancerad fjädring har först utvecklats för att ge fördelar på tävlingsbanan för de olika Formel 1-teamen. Liksom rymdkapplöpningen och all teknik som utvecklats för att vi människor ska kunna upptäcka saker om vårt solsystem och rymden har lett till tusentals tekniska prylar som vi numer använder i vår vardag, har kampen om förstaplatsen i Formel 1 lett till många tekniska innovationer som gör våra vardagsbilar lite bättre och lite säkrare. När du eller ditt företag hyr tjänstebilar nästa gång kan ni tacka utvecklarna bakom Formel 1-bilarna för alla de tekniska underverk som gör att ni får åka i ett bekvämt och säkert fordon.

Formel 1 började på allvar efter andra världskriget 1950, men det förekom olika sorters snabba biltävlingar på bana redan under 1920- och 1930-talen. Numer är Formel 1 en mycket dyr sport att delta i. Det har medfört att det inte är så många team som kan tävla i sporten. Det har också lett till kritik mot sporten från många biltillverkare som inte längre anser sig ha råd med ett eget team. Under lång tid har sporten dominerats av endast fyra tillverkare, nämligen McLaren, Williams, Renault och Ferrari. De kallas de fyra stora och de kan med sina finansiella muskler satsa på att utveckla tekniken i bilarna ytterligare och på så sätt få ett övertag över konkurrenterna. Det har ibland lett till att det införts restriktioner på bilarna för att öka förarens betydelse för resultatet i tävlingen, men till slut har ändå ingenjörerna lyckats kringgå de nya reglerna.

Formel 1 utgörs idag av 21 lopp under en VM-säsong. I varje lopp ställer 20 bilar upp, två från varje team. Tävlingarna körs på olika platser i världen, oftast på specialbyggda tävlingsbanor. Några lopp, som till exempel Monte Carlo, avgörs dock på vanliga stadsgator. Bilarna och förarna får poäng beroende på placering under de olika loppen. Efter sista tävlingen för säsongen räknas poängen samman och det koras två världsmästare i Formel 1. Det koras en förarvärldsmästare och en konstruktörsvärldsmästare. Oftast blir världsmästaren bland förarna den som kör förstabilen hos den konstruktör som vinner konstruktörs-VM.

I Sverige körs inga Formel 1-lopp. Det finns dock en hel del tävlingar i närheten för den som blir sugen på att uppleva adrenalinet och det brända gummit live. Du kan se Formel 1 i till exempel Monaco i maj eller i Frankrike i juni. Senare följer även tävlingar i Tyskland, England, Ungern och Belgien. Kanske följer man en Formel 1-tävling bäst på TV. Formel 1 är den motorsport som lockar den största TV-publiken varje år.