Design inom motorsport

Många följer olika sorters motorsport med stor entusiasm. Farten och spänningen över vem som kommer att vinna gör att sporter som rally, motocross och speedway fängslar motorsportfans världen över. Men för att komma fram fort och vinna loppen krävs det att alla fordon är väl designade med tanke på ergonomi, stabilitet och luftmotstånd. Även färgerna och det övriga utseendet är viktigt när det gäller fordon inom sporten, för att göra den rolig att se på och för att kunna lyfta fram sponsorer.

För den som vill satsa på att köra motocross finns det crossdekaler att sätta på sin motorcykel. Dekalerna som kommer i särskilda designkit är enkla att montera på cykeln och de har en tydlig och korrekt färgåtergivning så att de syns bra även på håll. Hos HG Stickers hittar du enduro- och crossdekaler till alla möjliga märken och modeller.

Design av motorcyklar

Ola Stenegärd är motorcykeldesigner och arbetar för BMW sedan 2003. Han jobbar som teamleader på designavdelningen för BMW Motorrad och har designat HP2 Sport samt sportmotorcykeln S1000RR. BMW Motorrad Design har fyra team som står för utformning, kläder, design och teknik samt färg och grafik. Ola ansvarar för det team som utformar företagets motorcyklar, en grupp som består av tolv designers.

Han lärde sig svetsa av sin far vid 6-7 års ålder och har byggt tvåhjulingar så länge han kan minnas. Eftersom han växte upp på en gård har han haft tillgång till en bra verkstad att arbeta i. Tack vare hans mamma som lärde honom att måla och rita kunde han börja skissa upp sina cyklar innan han byggde dem, vilket sparade mycket tid. Han gick sedan en grundutbildning på Gotlands Konstskola och kom därefter in på Industridesign i Stockholm. Därefter följde flera andra utbildningar inklusive en master på Konstfack.

Designen går till så att en “brief” först arbetas fram baserat på vilken målgrupp man har. Sedan kommer stadiet då skisser skapas och därefter modellfasen. En fullskalig modell fräses ut i billera och modellörer skapar former baserat på skisserna. Materialet gör det möjligt att prova olika lösningar och ändringar. Från att de första skisserna skapas tills att en ny modell är klar tar det mellan tre och fem år.

Musikinstrument och motorcyklar

En motorcykelmodell som kallas Yamaha Root har tagits fram där en designer av musikinstrument har skapat designen. Det är ett samarbete inom Yamaha som har låtit avdelningen för motorcyklar samarbeta med den för instrument. Motorcykeln är baserad på en FZ-07, och har blivit en avskalad hoj som endast har ett säte.